maanantai 11. toukokuuta 2009

Terveys osa ll

Viitaten tuohon edelliseen profilointiin. Olen oikeasti miettinyt, miten verenpaine nousee kummasti silloin kun hommat menee metsään. Joskus tuntuu että päivästä ei tule mitään. Tämmöisenä päivänä, edellyttäen että on miesten vuoro, painun saunomaan ja uimaan avannossa, edellyttäen että on talvi, muuten vain uimaan. Jokainen suomalainen tietää ettei saunaan saa mennä heti ruoan jälkeen. Ihan samoin sen ettei saunasta saa mennä suoraan löylystä uimaan. Voipi sydän paukkua. HÖPÖ, HÖPÖ! Noinhan homma ei toimi. Kuka jaksaa saunoa nälkäisenä? Sauno siinä, kun grillimakkarankuva pyörii silmissä, ei tuu mitään. Kohta istut kyrsä kädessä takan edessä.


Toinen fakta, tuosta uimisesta. Kun ottaa kunnon löylyt, siis kunnon, hilpaiset selkä kevyesti kuumoittaen mereen jossa killuu sopivankokoisia jäälauttoja. Olen nähnyt tätä suorittavan yli 70 v. ukot joilla on toinen jalka haudassa ja kolme ohitusleikkausta takana. Ei ole ukoilla mitään poksahtanut.


Itselleni tuo saunominen merkitsee täydellistä hermolepoa. Ensin kuumaan saunaan, kunnolla löylyä ja sitten mereen. Voi jehna, sitä onnen tunnetta. Vaikka taivaalta tulisi äkeitä alas ja myrskyäis oikein kunnolla, niin aina paremmalta tuntuu.
Se hetki kun iholta kuuluu mukava sihinä ja löylynpalo vedessä hiipuu, on taivaallinen. Kehossa endorfiinit alkavat virrata. Olo ylös noustessa on kuin toisesta maailmasta. Puhummekin tilasta, "velatkin muuttuvat saamisiksi" tilaksi. Verenpaineista ei ole haisuakaan. Joskus saunalle tullessa on paikkoja kolottanut, joskus oiken perskannikat kaatumisesta hellänä. Vaan tuon käsittelyn jäljilta on nuokin kolotukset tiessään.
Muutenkin meissä saunojissa näkyy tuo saunan terveellinen vaikutus. Kukaan kaveriporukasta ei sairasta anoreksiaa.


Saunamme ei ole sauna, vaan menttaalihospitaali. Tuumi Make aikoinaan ja oli oikeassa.


Mitäpä tuo pitää sisällään? Hyviä kavereita. Loistava savusaunan ympäristö. Kuuma sauna, siis kuuma, ei alle +150. Ja jutut, siis ne jutut mitä raavas äijälauma voi suustaan moisessa ympäristössä suustaan päästellä.
Reheviä, maukkaita, joskus härskejä, kehutaan nuoria. Ollaan kutuhommissa. Kaikkea kivaa, maan ja taivaan väliltä. Tai, no ei. Ei se ole noin yksinkertaista. Tätä on hankala kertoa, varsinkin jos ajattelee että joku naispuoleinen saattaa lukaista joskus tätä blokia.

Totuus on varsin karvas ja ihmeellinen. Äijän köriläät, nuo keski-ikäiset gotletit, kysyvät toisiltaan, jotta mitä sulla on tänään uunissa. Mää meinasin laittaa kaalilaatikkoa. Tietääkö kukaan hyvää suklaakakun reseptiä? Tämä on suosikkini. Sitä keskustelun määrää ja reseptien tulvaa olisi ihmetellyt Välimäki & Sukulakin. Joulu on ihan hurjaa aikaa, arvaahan tuon. Välillä kuuluu, hei nyt olis saatavissa muikun mätiä, paljoks otat? Se niistä kutuhommista. Kirkkaistakin puhutaan tyyliin, mikä vissy on susta parasta? Nuoret naaraat on varsin usein mielessä. Hei, nyt olisi tulossa poronvasoja valmiiksi pilkottuna, montako otat? Näkee ja kuulee mikä on aikuisen míehen sydäntä lähellä, ei naiset, vaan ruoka.

Eli se siitä saunan terveydellisyydestä. Siitä tästä yritetään kävellä irti. Aika monta kiloa jo kadonnut.

2 kommenttia:

  1. Pääsiskö sinne kärpäseksi kattoon? En ihan näillä puheilla usko että reseptejä siellä vaihdellaan...

    VastaaPoista